7 Nisan 2017 Cuma

İzale-i Şuyu Davası



İzale-i şuyu yani ortaklığın giderilmesi davası taşınmaz mülklerin yahut taşınabilir malların taksimi açısından doğan sıkıntıların giderilmesi nedeniyle açılan davalara verilen isimdir. Çoğunlukla gayrimenkul malların paylaşımı konusunda oluşan sorunların çözümü açısından ortaklığın giderilmesi davası açılarak hukuki süreç başlatılmış olur. Genellikle miras konularında yaşanan sıkıntılar kalan mirasın bölüşülememesi ve anlaşmazlığın devamı gibi konularda insanlar izale-i şuyu davasına başvururlar.

Miras konusu tarih boyunca varisler arasında bölüşümü yapılması açısından her zaman sıkıntılı bir süreç olmuştur. Çünkü adil bir şekilde yapılamaması ve bazı taşınmazların bölüşümünün olmamasından dolayı sorunlar baş göstermektedir. Dolayısıyla açılan davalarda genellikle bu taşınmazların satımı ile hisse bedeli karşılığında bir dağıtım gerçekleştirilmektedir.

Ortaklığın giderilmesi davası taşınmaz mülk nerede ise oradaki sulh mahkemesine başvurularak açılmalıdır. Örnek olarak eğer taşınmaz mülk Üsküdar'da ise savanın İstanbul Anadolu Sulh Mahkemeleri'nde açılması gerekir. Dava açarken bu konuya dikkat etmemiz gerekmektedir. Eğer taşınmaz mülkümüzün bulunduğu yer haricinde başka bir sulh mahkemesinde dava açtığımıza bu başvuru işlemi kabul edilmeyecektir.

İzale-i Şuyu Davasını Kimler Açabilir?

İzale-i Şuyu davasını ortaklardan herhangi birisi açabilir. Kanunen ortaklardan birisi tek başına ya da diğer ortaklarla bilikte de açabilir. Dolayısıyla kanunen ortakların tek başına ya da birlikte dava açabilmelerinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.


İzale-i Şuyu Davasının Sonuçları


Ortaklar eğer anlaşmazlık sağlarsa bu paydaşlığın giderilmesi açısından ya aynen taksim suretiyle ya da satış suretiyle ortaklığın giderilmesi gerekir. 

Ortaklığın giderilmesi için ortaklardan birisinin talepte bulunması gerekmektedir. Ortaklığın aynen taksim ile giderilmesi için ortaklardan birisi talepte bulunursa öncelikle hakimin aynen taksim şartlarının bulunup bulunmadığını incelemesi gerekmektedir. 

Taşınmazın durumuna ve hissedarların sayısı gibi etmenlere bakılarak inceleme yapılır. Eğer mülk arsa ya da gayrimenkul ise herkese eşit bir biçimde dağıtılma imkanı varsa aynen taksim suretiyle paylaşım yapılır. Eğer böyle bir imkan yok ise malın satışı yapılır. Bunun üzerinden elde edilen gelir dağıtılır. Aynen taksim yoluna gidilebilmesi için ortaklardan birisinin talepte bulunması gerekir. Aynen bölüşme yoluyla ortaklığın giderilmesi gerçekleşmiyorsa bu durumda malın açık arttırma suretiyle satılarak bölüşümü gerçekleştirilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder