2 Mayıs 2017 Salı

Kamulaştırma Davası Nedir?



Kamulaştırma; devletleştirme, istimlak, kamu yararı gözetilerek şâhısa ait taşınmazların belli bir proje amacına göre yol, okul, hastane ve bunun gibi kamunun ortak kullanımı ihtiyacına hizmet verme amacıyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanması işlemidir. Anayasa başta olmak üzere, Türk Medeni Kanunu ve mevzuatta mülkiyet hakkı konusunda özel mülkiyet esası benimsenmiştir. Dolayısıyla bu durum özel mülkiyetleri yasanın ve devletin garantisi altına almaktadır. Devletin bazı durumlarda ise arsa, yol ve bahçe gibi alanlara müdahale etme imkânı da vardır. Bazı hallerde devlet bu gibi mülkiyetlerde tasarrufunu kullanabilir. Bu tasarrufun pek çok şekli olduğu gibi en çok karşımıza çıkanları "kamulaştırma", "kamulaştırmasız el atma" ve "imar uygulamaları" olarak bilinmektedir.

Kimler Kamulaştırma Yapabilir? 


Bu durum kamulaştırma kanunu gereğince devlet kurumları olarak nitelendirilen belediyeler başta olmak üzere DSİ, üniversiteler, karayolları genel müdürlüğü gibi kurumlar kamu yararı söz konusu olduğunda kamulaştırma yapabilirler. Böyle durumlarda özel mülkiyetin bedelinin peşin ödenmesi şartı ile kanunlar çerçevesinde satın alınarak kamulaştırma yapılır.

Kamulaştırmasız El Atma Nedir?


Kamulaştırmasız el atma bir kamulaştırma türü olarak devlet bünyesinde barınan kurumların idari yargı kararını beklemeksizin ya da böyle bir karar olmadan taşınmaz özel mülkiyeti fiili olarak kullanma durumudur. Devlet tarafından alınan taşınmazın üzerinde herhangi bir bina varsa bu durumda mülkiyet sahibinin kamulaştırmasız el atma yapan devlet kurumuna dava açma hakkı vardır. Bu dava yapı ve arsa ücretinin kendisine ödenmesi için bedel tazmini davasıdır. Bedel tazmini davası açılabilmesi için özel mülkün tapuya kayıtlı olması ve davanın tapu sahibi tarafından açılması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder